Teknoloji

Işığın tüm dalga boylarını görebilseydik dünya nasıl görünürdü?

Özel içerik

Işık, farklı dalga boylarına sahip bileşenlerden oluşan bir elektromanyetik radyasyon halidir.

Görünür ışığın, yani gerçekten gördüğümüz ve algıladığımız ışığın, var olan tüm ışığın yalnızca küçük bir kısmı olduğunu belirtmeliyiz.

Işığın tüm dalga boylarını görebilseydik, bunaltıcı ve kafa karıştırıcı olurdu. Renkleri göremezdik ve her şey ısının farklı tonlarında görünürdü.

Diğer nesnelerin arkasını görebilecektik, ancak insanlar her zamanki benliklerine daha az benzeyecek ve bunun yerine daha korkutucu görünecekti.

Işığın tüm dalga boylarını görebilseydik nelerle karşılaşacağımıza daha yakından bakalım.

Radyo dalgaları

Radyo dalgaları

Akıllı telefonunuzdan ve televizyonunuzdan bilgisayar ağlarına ve gezegenin yörüngesindeki yapay uydulara kadar her şeyin çalışması radyo dalgalarına bağlıdır.

Bu modern kolaylıkların yanı sıra, evrendeki hemen hemen her şey hızla radyo dalgaları yayar, bu nedenle bu dalgaları görebilmek gözlerinize yarardan çok zarar verir ve hatta beyniniz için daha da kötüdür!

mikrodalgalar

Mikrodalga fırından yayılan ışık

Günlük hayatta mikrodalga içeren diğer şeyler (mikrodalga fırınlar, GPS, trafik gözetleme sistemleri vb.) çok parlak bir şekilde aydınlatılmış olarak görünür.

Kızılötesi

Kızılötesi görüşe bir örnek

Kızılötesi görüş ile renkler esasen kaybolur ve siz yalnızca farklı ısı tonlarına sahip nesneleri görürsünüz.

Nesne ne kadar sıcaksa, o kadar parlak görünür. İnsanlar ayrıca ısı yayarlar, bu nedenle diğer tüm insanların ne kadar sıcak olduklarına bağlı olarak aydınlandığını göreceksiniz.

ultraviyole

İnsan görüşü aracılığıyla, yalnızca UV görüşü ve simüle edilmiş kuş görüşü

Normalde insanlar, gözlerinde yalnızca kırmızı, yeşil ve maviyi algılayan konilerin varlığı sayesinde ultraviyoleyi algılayamazlar.

Bununla birlikte, ren geyiği, sockeye somon ve kelebekler gibi bazı hayvanlarda, UV ışığını algılamalarına izin veren ek koniler bulunur.

Bununla birlikte, insanlar UV ışığını da algılayabilir, ancak bunun için göz merceğinizi feda etmeniz gerekir.

Yaralanma, ameliyat vb. çeşitli nedenlerle lensini kaybeden kişiler UV dalga boylarını görebildiklerini bildirdiler. Ünlü Fransız ressam Claude Monet, katarakt ameliyatı sonrası merceğin çıkarılması sayesinde “imkansız” renkleri görmeye başlamıştır.

Ayrıca, UV ışığı yayan elektronik cihazlar (ör. bilgisayar ekranları, solaryumlar ve UV lambaları) daha parlak görünür.

röntgen

insan elinin röntgen görüntüsü

Filmler ve tanınmış kültürün röntgen görüşü sevgisi sayesinde, röntgen manzarasının binaların ve yer altı sığınaklarının yanı sıra diğer insanların kıyafetlerini görmemize izin vereceğine inanmaya yönlendirildik.

Gerçek şu ki, X-ışını görüşünüzü kullanarak birinin kıyafetlerinin içini görebilseniz bile, görebileceğiniz tek şey onların kemikleridir.

X-ışınları çok küçük bir dalga boyuna ve yüksek bir güce sahiptir, bu nedenle birçok yönden nüfuz edebilir ve içini ortaya çıkarabilir.

X-ışını görüşüne sahip olmak, popüler kültürün inandırdığından çok daha az havalı olurdu: biraz farklı renkli bir gökyüzü görürdünüz (atmosferde çok az X-ışınları vardır) ve onu yakalamak için demir bir göz maskesine ihtiyacınız olurdu.

Gama ışınları

elektromanyetik spektrum

Elektromanyetik spektrumun (frekans açısından) tepesinde, etrafımızdaki hemen hemen her şeye hızla nüfuz edebilen yüksek güçlü parçacıklardan oluşan gama ışınları bulunur.

Işığın tüm dalga boylarını görebilseydiniz, etrafta çok fazla gama ışını kaynağı olmadığı için görüşünüz pek fark etmezdi.

Bununla birlikte, radyoaktif elementleri (gama ışınları yayan) görebilirsiniz, ancak muhtemelen onlardan uzak durmalısınız.

Sonuç olarak, ışığın tüm dalga boylarını görmek bizim için işleri daha sıkıntılı veya rahatsız edici hale getirebilir.

haber-biga.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu