Teknoloji

Eski kitapların kokusu nedir? Neden bazı insanları ilgilendiriyor?

Dijital okuyucularla birlikte fiziki kitaplara olan ilgi giderek azalsa da hala fiziki kitapları tercih edenler var. Bir araştırmaya göre, eski kitapların kokusunun onların beğenilmesinde rol oynaması mümkün görünüyor.

Eski kitapların kokusu öykülerde, şiirlerde yerini bulur. Ayrıca bir cildin durumunu belirlemeye yardımcı olmak için kullanılır. Eski kitapları kokulandıran uçucu organik bileşikler, hasar görmemiş ancak ekstra depolama çabası gerektirenleri belirlemek için örneklenebilir. University College London’dan Profesör Matija StrličPek ilgi görmeyen bu alanın önde gelen ismi ve konuyla ilgili makalelerin çoğunun yazarıdır.

Strlič ve ortak yazarlar, “ Malzeme DegradomikleriMürekkepteki reçinenin ve kağıt üzerindeki ligninin zamanla parçalanmasıyla üretilen bir dizi uçucu bileşik tanımladı. Çalışma, kağıdın sirkenin ana maddesi olan asetik asit ürettiğini belirtiyor..

Strlič daha sonraki bir makalede, kokuların kesinlikle kültürel miras olarak kabul edilebileceğini öne sürdü ve tarihsel kağıt kokusunu bir vaka çalışması olarak kullandı. Muhtemelen bu nedenle, Strlič kitaplardan bahsettiğinde, Şarap ya da kahve çeşitlerini anlatır gibi bir dil kullanması şaşırtıcı değil.

Strlič’in bahsettiği tüm bileşenlerin ortak noktası, değişen konsantrasyonlardaki etkileşimlerinin, bir veya iki molekülün baskın olduğu daha yaygın kokulardan çok daha ince bir koku üretmesidir.

Bileşik Kimya, eski kitaplarda yaygın olarak bulunan altı molekülü bildirir ( asetik asit bunların arasında değil ) ve ne kadar varyasyon olabileceğini gösterir. Bu bileşiklerin başında ise tat vermeye yardımcı olan baharata verilen isim gelmektedir. vanilyaVe badem kokusunu veren benzaldehitiçerir.

Bu bileşiklerden biri toluenBoya incelticilerde ve kalıcı keçeli kalemlerde baskın koku olarak son derece nahoş kabul edilse de, kitapseverlerin aşina olduğu öforik özelliklere sahip bir soluma maddesi olarak da kullanılır.

Toluenin aşırı kullanımdan kaynaklanan birçok önemli yan etkisi olmasına rağmen, şimdiye kadar hiç kimsenin eski kitaplarla uzun süre vakit geçirmekten dolayı aşırı doz aldığı bildirilmemiştir.

Kısmen bileşenleri daha az bozunduğu için, kısmen de geçtiğimiz yüzyılda lignin içeriği daha düşük kağıt kullandığımız için yeni kitaplar aynı kokuya sahip değil. Bir kitabın içerdiği malzemeler (ve koku), ne zaman yazıldığına ve hangi malzemelerin kullanıldığına bağlı olarak değişir.

Söz konusu makaleler ACS Sensörleri, Analitik Kimya ve Miras Bilimi konularında yayınlanmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort