Haber

Diyarbakır’da ucuz et kuyruğu: ‘Sıra her geçen gün uzuyor’

Evrim Denizi

DİYARBAKIR – Diyarbakırlılar sabahın erken saatlerinde gelip Et ve Süt Kurumu önünde daha ucuza et alabilmek için sıra bekliyorlar. Kurumun Şehitlik Mahallesi’ndeki şubesine gelenlerin bekleme süresi 5-6 saat.

İlçelerin ortasında kasaplarda satılan kırmızı et ve kıyma fiyatları 240 TL ile 300 TL arasında değişiyor. Et ve Süt Kurumu’nda 1 kilo kıyma 140 liradan satılıyor.

‘GÜNDÜZ HAT UZUN’

Uzun süredir Et ve Süt Kurumu’ndan ucuz et almaya gelen Ayşe Demir, zorlaşan hayat kuralları ve ekonomik kriz nedeniyle artan fiyatlar nedeniyle çocuklarına kasaptan et alamadığını söylüyor. Yaklaşık bir buçuk yıldır buraya geldiğini belirten Demir, “3 çocuğum var ve haftada en az bir gün et yemelerini istiyorum” diyor.

Özellikle deprem sonrası Et ve Süt Kurumu’ndan et almak için alışveriş yapanların sayısının arttığına dikkat çeken Demir, “Et almak için sıra her geçen gün uzuyor. Bugün 5.30’da evimden çıktım. Buraya geldiğimde birçok kişi sıraya girmiş ve bekliyordu. Aldığımda 231. sıradaydım” diyor.

‘NE YAPTIKLARIMIZI KİMSE BİLMİYOR’

İnsanların erkenden sıraya girmek için Et ve Süt Kurumu’na erken saatte geldiklerini söyleyen Demir, sırada bekleyenlerin yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Buraya çok erken saatlerde gelenler var. Köylerden gelenler var. Çok yaşlılar var, özel durumu olanlar var, engelliler var. Belediye olduğu için yürüyerek gelenler de var. o saatte araçlar çalışmıyor.Haftada bir gün burada sıra beklerken tanıdığım hikayelerini öğrendiğim insanlar oldu.Bütün aile ile birlikte.Buraya toptan et almaya gelenler var.Buraya gelen anneler var. erken saatlerde çocuklarını evde bırakamadıkları için çimlerde uyutuyorlar.Burada oluşan kuyruklar devlet kurumlarının sosyal medyalarında paylaşılıyor ve “Halkımız ucuz ve temiz ete ulaşıyor” diye ilan ediliyor. Burada neler çektiğimizi biliyor, kim bilir susuyor. İki kilo ucuz et almak için her gün bu rezaleti çekiyoruz.”

‘BİZİ BU DURUMDA GÖRENLER UTANACAK’

Ucuz et kuyruğunda bekleyenlerin tanıdıklarıyla karşılaşınca mahcubiyetine değinen Demir, “İnsanlar düştükleri yoldan utanıyorlar. Ama utanılacak bir şey yok.

Demir, “70-80 yaşındakiler, tekerlekli sandalyeliler buraya gelip 2 kilo et için saatlerce kuyrukta bekliyorsa herkes durup bir şeyi sorgulasın. Ben sadece et değil ucuz yağ bulmak için üç mahalle aşağı iniyorum. ucuz ekmek, ucuz yumurta. Ve herkesin bu durumda olduğunu biliyorum. Bizi bu duruma sokanlar utansınlar.”

‘AYDA BİR BİLE ET YİYEBİLİR’

Et ve Süt Kurumu’na ilk kez gelen üniversite öğrencisi Azad Karaman, “Saat 5’te buraya geldim. İlk gelen ben olayım sandım ama o saatte 84 kişi vardı.” önümde çok şaşırdım.Sıraya girdik 07:00’a kadar sıra bekledik.gişe saat 7’de makbuz siparişi için açılıyor.et dağıtımı 9.30’da başlıyor ve sadece 350 kişi alabiliyor. Et.Uzak ve benzer mahallelerde oturanlar maliyetleri düşürmek için karşılıklı taksilerle buraya geliyorlar.Bugün bekleyenlerle konuşurken öğrendim bunu.Herkesin kişi başı bir kilo kıyma ve bir kilo et alma hakkı var. Kalabalık ailelerde kişi başına bir modül et bile düşmüyor sanıyorum. Öğrenci yurdunda yaşıyoruz, kiraların artmasıyla sağlıklı beslenmek söz konusu bile değil. “Ayda bir et yiyelim.” ’ dedik arkadaşlarımızla, sonra burayı öğrendim ve buraya geldim.

‘İZİNSİZLİK EN BÜYÜK SORUN’

Kasaplarda et fiyatlarının yüksek olduğuna değinen Karaman, “Bu ülkede hayvancılık bitti. Hayvan pazarları vardı, kapandı. Kendi hayvanlarımızı değil, ithal etleri tüketmeye başladık. Kasapların maliyeti çok fazla. .Artan faturalar, kiralar, hayvanları nereden aldıkları hepsi satışı etkiliyor.Satıcı kazancını katlıyor.Bunların hepsinde ortak sorun denetimsizlik.Mahallelerin ortasında bile et fiyatlarının ortasında bir uçurum var. Bunlar denetlenmiyor herkes fiyatını artırıyor.Devlet burada eti ucuza satabiliyorsa burada kasaplara et dağıtılsın ve bu denetlensin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu