Borçların yeniden yapılandırılması teklifi TBMM’de
KAMU alacaklarının yeniden yapılandırılmasını öngören ‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’ TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlandı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, AK Parti Bingöl Milletvekili Cevdet Yılmaz başkanlığında toplandı. AK Parti Küme Başkan Yardımcısı ve Kayseri Milletvekili Mustafa Elitaş, heyet üyelerine sunum yaptı. Elitaş, AK Parti hükümetlerinin bugüne kadar yaptığı yapılanma düzenlemelerini anlattı. Elitaş, müzakerelerine başlanan kanun teklifi ile kamunun vergi dairelerine olan tüm borçlarını yeniden yapılandırma kapsamına aldıklarını bildirdi. Yeniden yapılandırma düzenlemesine hiç dahil edilmemiş olan tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş ve para cezaları, idari para cezaları, tahsilat kredisi borçları ve destekleme primi borçlarının yeniden yapılandırılacağını söyledi. Elitaş, gümrük vergileri, idari para cezaları, gecikme faizi ve gecikme zammı gibi ikincil alacakların da yapılandırma kapsamında olduğunu belirtti.
Daha önceki yapılandırmalara 36 ay vade koyduklarını belirten Elitaş, “Şimdi getirdiğimiz düzenleme ile bu süreyi 48 aya çıkarıyoruz. Yani 4 yıl. düzenleme 30 Nisan 2023 tarihine kadar ilgili idareye başvurabilecek. Vatandaşlarımız yapılandırılan tutarları peşin veya taksitli olarak ödeyebilecek. Bu teklifimizde vatandaşımızın uzun vadeli taksit talebini yerine getiriyoruz.” dedi. Düzenleme ile trafik cezalarının da kaldırılacağını kaydeden Elitaş, “Kanun kapsamında 5 ila 95 puan arasında cezası olanların cezalarını sıfırlıyoruz. İptal hakkında bilgi veren Elitaş Vergi dairelerine olan bazı borçlarının da olduğunu söyleyen Özcan, “Burada ilk kez yaptığımız bir düzenleme var. Faiz gibi her türlü borcunu 2 bin lirayı geçmeyen vatandaşlarımızın borçlarını siliyoruz. Bir kişinin 31 Aralık 2022 tarihinden önce ödenecek borçlarının toplamı 2 bin lirayı geçmiyorsa bu yönetmelik kapsamında bir defaya mahsus olmak üzere borçlarını koşulsuz sileriz. Devlet olarak alacaklarımızdan vazgeçiyoruz.” vergi daireleri 14 milyon 156 bin 341 alacaklara ilişkin başvuru ve tahsilat tutarı dikkate alındığında 43,5 milyar lira tahsil edileceği kaydedildi.Bu kapsamda 3 milyon 277 bin 5 işyerinin borçlarının yeniden yapılandırılması ve SGK’ya 14 milyon 613 bin 574 sigortalı, ayrıca SGK’ya ödenmesi gereken 4,8 milyar lira idari para cezasının da yeniden yapılandırma kapsamına alınması planlandı. insanlar da iptal oldu, planlandı.
Gecikme cezalarının analizine göre, Kasım sonu itibari ile 10 bin 304 borçludan 49 milyon 186 bin 471 TL anapara ve 32 milyon 522 bin 357 TL gecikme cezası toplam 81 milyon 708 bin 828 TL oldu. Teklif için müzakereler devam ediyor.