Arguvan’da Kayısı Hasadı Devam Ediyor
Malatya’nın tahıl ambarı olarak bilinen Arguvan ilçesinde kayısı hasadı devam ediyor.
Dünya kuru kayısı üretiminin önemli bir bölümünün yapıldığı Malatya’da çiftçilerin hasat telaşı devam ediyor. Türkiye’deki 22 milyon kayısı ağacının yaklaşık 9 milyonunun bulunduğu kentte yaklaşık 50 bin ailenin geçim kaynağı olan kayısı, binlerce mevsimlik tarım işçisine de ekmek kapısı oluyor. Arguvan ilçesinde devam eden hasatla ilgili açıklamalarda bulunan Arguvan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü Ziraat Teknisyeni Mehmet Özdemir, “İlçemizde aşırı sıcaklara rağmen kayısı hasadı devam ediyor. Türkiye’de üreticimiz olduğu için kayısıda monilya hastalığı yaygın görünüyor. 6 Şubat depremlerinden etkilenen ilçemiz ilaçlamada geç kaldı.Bu yıl don, monilial hastalık ve doluya maruz kalan kayısının kalitesi de oldukça düşük.Sigortası olmayan çiftçilerimiz” , tahıl hasadında olduğu gibi çok sıkıntı çektiler. Arguvanlıların yüzü kayısıya gülmedi” dedi. Kayısı üreticisi Hasan Sarıgül, “Bu yıl Şanlıurfa Siverek’ten gelen 9 kişilik bir aile ile Ermişli Mahallemizde kayısı hasadını yapıyoruz. Bu yıl ilkbaharda yaşanan don olayı, çok soğuk, şiddetli rüzgar, dolu ve düzensiz yağışlar nedeniyle bu yılki rekolte istediğimiz gibi oldu. Olmadı. Çil ve dolu yarası biz kayısı üreticilerine önemli zararlar verdi. Ağaçların dibini sürmek, emek, ilaç, su, gübre, mazot, personel giderlerimiz çok yüksek. Bu yıl kişi başı günlük ücret 447 TL oldu. Ekonomik kurallarımızı düşünürsek işçilerimizin başı dertte. Kayısı hasadından sonra giderlerimizi düşünecek bir şey kalmayacak” dedi.
Ziraat işçisi Halit Gülalan, “Şanlıurfa Siverek’ten ailemle Arguvan’a geldik. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte işe başlıyoruz, sıcaklık 35 dereceyi geçse de kayısı sallama, toplama, serme ve patik işlemlerini yapıyoruz. TL yevmiye ile çalışıyoruz” dedi. – MALATYA